Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka olejowa z dodatkiem kakao i polewą czekoladową to miękkie, puszyste ciasto, które skradnie serca wszystkich twoich bliskich. Do jej przygotowania nie potrzebujesz masła (wyjątkiem jest nasmarowanie formy, ale możesz do tego użyć również oleju).
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 192
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 192
Składniki
Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij ją na sztywną pianę. Kiedy masa będzie gęsta, dodawaj żółtka, jedno po drugim. Zmniejsz moc miksera do minimum. Wlewaj partiami olej, a następnie wodę. Wyłącz miksowanie, kiedy składniki się połączą.
Na samym końcu dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całą masę szpatułką albo łyżką. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej masy dodaj kakao. Do drugiej ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
Formę na babkę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą albo mąką. Wlej najpierw ciemną masę, a potem jasną.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45 minut. Zrób test suchego patyczka, jeśli będzie mokry, a wierzch zacznie się już przypiekać, przykryj babkę i zostaw jeszcze na 10-15 minut. Kiedy ciasto lekko przestygnie, wyciągnij je z formy i zostaw do całkowitego ostudzenia. Teraz przygotuj polewę. Śmietankę zagotuj w małym rondelku i wyłącz palnik. Dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Wylej na wierzch babki.