Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto z posmakiem miodu i orzechów. Babka jest bardzo wilgotna i ma niejednolitą teksturę, a w smaku przypomina...nugat. :D
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22505
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 130
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22505
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 130
Składniki
W dużym garnku podgrzać masło, mleko, miód, kakao i 0,5 szklanki cukru. Gdy masło się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić. Mąkę, zmielone orzechy i proszek przesiać i wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodawać stopniowo pozostałe 0,5 szklanki cukru. Do zawartości garnka wmieszać kolejno żółtka, suche składniki i delikatnie pianę, tylko do połączenia. Przelać do dużej keksówki. Piec 1 godzinę i 20 minut w 170°C , w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, aby wierzch się zbyt nie spiekł. Składniki na polewę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika. Lekko ostudzić i wylać na ostygnięte ciasto. Można posypać posiekanymi orzechami.