Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka na maślance to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jest niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją czekoladą lub dowolnie ozdobić.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13624
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 33
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 90
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13624
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 33
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 90
Składniki
Jaja miksujemy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy naprzemian mąkę z sodą, maślankę i olej do masy jajecznej. Czekoladę kruszymy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Formę smarujemy masłem i obsypuje mąką. Przekładamy ciasto do formy, pieczemy około 40-50minut (do suchego patyczka) w 170 stopniach. Po upieczeniu, studzimy. Po przestygnięciu wyjmujemy babkę z formy i dekorujemy. Wszystkie składniki polewy podgrzewamy, uważając by ich nie zagotować, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polewamy ciepłą polewą.