Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka drożdżowa z powidłami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 452
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 452
Składniki
Drożdże, po łyżce mąki, cukru i odrobinę mleka utrzyj. Masło stop, ostudź. Żółtka roztrzep z jajkiem i mlekiem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj resztę mąki, cukru, masę żółtkową. Wyrabiaj, dodając masło. Odstaw w ciepłe miejsce.
Ciasto ponownie wyrób, rozwałkuj. Posmaruj powidłami, zostawiając wolny pasek. Ciasto pokrój na paski, ułóż w formie, jeden na drugim, dżemem do góry. Przykryj wolnym paskiem ciasta. Odstaw na 20 min. Piecz 40 min w 180°C.Źródło: Chwila dla Ciebie