Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna, ze wspaniale chrupiącym makiem. Niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją cytrynowym lukrem - pychotka.
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 126
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 923
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 74
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 126
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 923
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 74
Składniki
Mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać do miski. Wsypać mak i wymieszać. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka, ubijając dokładnie. Na koniec dodać sok i skórkę cytrynową. Wymieszać. Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawać suche składniki na zmianę z maślanką. Miksować do połączenia. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wyrównaj szpatułką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 50– 60 minut lub do tzw suchego patyczka. W razie potrzeby przykryć folią aluminiową, by wierzch się nie przypalił. Upieczoną babkę pozostawić przez około 10 minut w formie, po czym delikatnie wyjąć na kratkę. Można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Polecam