Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na babkę cytrynową (na formę do babki z kominem śr. 22-24 cm). Babka jest pulchna i wilgotna. Idealna do popołudniowej kawki, a zrobisz ją bardzo łatwo.
forma do babki z kominem (średnica 22-24 cm)
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1979
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1979
Składniki
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce, resztę wycisnąć na sok. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić i dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać i wystudzić. Do miski lub misy robota wbić jajka, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na jasną gęstą masę. Następnie dodać partiami przesiane mąki i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec wlać masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencje budyniu. Ciasto przelać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i stopniowo dodawać po łyżce wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Wystudzoną babkę polać lukrem i zostawić do zastygnięcia. Polecam, bo babeczka jest przepyszna w smaku. SMACZNEGO!