Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki z ciasta kruchego, wypełnione gotowaną masą serową.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 585
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 41
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 42
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 347
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 585
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 41
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 42
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 347
Składniki
Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam budyń w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinałam z ciastka kółka i wylepiałam nimi metalowe foremki do babeczek wcześniej wysmarowane masłem. Foremki ustawiłam na większej blasze i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je do lekkiego zrumienienia ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Upieczone korpusy wyjęłam z piekarnika, odstawiłam do lekkiego wystygnięcia i dopiero wyciągnęłam z foremek. Gdy korpusy wystygły, przygotowałam masę serową do ich wypełnienia.
W rondelku umieściłam masło i zaczęłam je podgrzewać. Gdy się roztopiło, dosypałam cukier i wymieszałam. Następnie dodałam zmielony ser oraz jajka i wymieszałam wszystko do połączenia. Masę serową podgrzewałam, aż zrobiła się gorąca, ale nie doprowadzałam jej do zagotowania. W międzyczasie rozmieszałam proszek budyniowy w zimnym mleku i wlałam do gorącej masy serowej. Podgrzewając dalej masę na małym ogniu, mieszałam ją aż powstał gęsty krem budyniowo - serowy. Masę zdjęłam z ognia i wymieszałam ją z mlekiem w proszku. Gotową masę odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą masę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i za jego pomocą wycisnęłam krem do kruchych korpusów. Przygotowane babeczki wstawiłam do lodówki, aby masa się schłodziła. Babeczki można dodatkowo udekorować owocami, czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30szt. babeczek.