Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszne babeczki z cytrynowym kremem lemon curd. Ciasto jest delikatne, wilgotne i pełne aromatu. Z wierzchu oblane są czekoladą i posypane drobnymi płatkami. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 375
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 375
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Babeczki: • Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę przez kilka minut • Ciągle mieszając dodajemy jajka, następie sok i skórkę z cytryny • Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito • Do masy dodajemy naprzemiennie mąkę i maślankę, mieszamy na niskich obrotach miksera • Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w temp 180 stopniu przez 25 minut, grzanie góra i dół
Krem: • Do garnka wlewamy wodę tak aby po włożeniu miski, woda nie dotykała dna miski • Do miski dodajemy jajko, żółtko, cukier i mieszam trzepaczką • Wodę zagotowujemy i zmniejszamy moc • Następnie do masy dodajemy sok z cytryny, masło i ciągle mieszamy aż masa zgęstnieje około 15 minut • Gdy pojawią się gródki krem można przetrzeć przez sito Dekoracja: • W babeczkach wydrążamy otwór i wprowadzamy krem • Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy babeczki, tak samo postępujemy z czekolada białą • Wierzch babeczek polewamy czekoladą i posypujemy kawałkami czekolady