Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na babeczki w pełni - tym razem wersja cytrynowa, orzeźwiająca. Nieduża , szybka- w sam raz na podwieczorek.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 234
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 234
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej, cytryna sparzona i wyszorowana. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, startą skórkę cytryny i wyciśnięty z niej sok. Z białek ubić gęstą pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec wsypać garść żurawiny.
Foremkę wysmarować tłuszczem i posypać mąkę, przelać ciasto. Piec ok. godziny w temp.180 st. Sprawdzić patyczkiem czy już gotowe. Przestudzić i polać lukrem cytrynowym (cukier puder plus sok z cytryny).