Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Aromatyczny piernik bakaliowy"
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 79
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 111
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 437
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 79
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 111
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 437
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem, płynnym miodem oraz żółtkami. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy miodowej, nie przerywając ucierania.
Wymieszaj imbir, cynamon, mielony anyż i biały pieprz. Przyprawy dodaj do ciasta. Wsyp dowolne bakalie (kandyzowane owoce, orzechy, skórkę pomarańczową).
Piekarnik nagrzej do temp. 160 st. Schłodzone białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj do ciasta. Prostokątną formę (tzw. keksówkę) wyłóż pergaminem. Nałóż przygotowane ciasto, wyrównaj wierzch. Formę wstaw do piekarnika. Piecz piernik ok. 70 min. Dowolnie ozdób.
Porcja – 350 kcal, cena 1,30 zł, 12 porcji czas ok. 90 min;Źródło: Świat kobiety