Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Anyżowy jabłecznik z kratką"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 319
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 319
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Żółtka przetrzyj przez sitko. Dodaj do składników na stolnicy. Wsyp cukier i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj przez 30 minut.
Nadzienie: jabłka obierz, oczyść. Miąższ pokrój na kawałeczki. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z pozostałymi składnikami nadzienia.
Formę do tarty posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na stolnicy oprószonej mąką ułóż 2/3 ciasta. Rozwałkuj na cienki placek. Spód oraz brzeg formy wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i posyp mielonymi migdałami. Na to wyłóż nadzienie z jabłek. Pozostałe ciasto rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Wytnij foremkami dekoracyjne gwiazdki.
Resztę ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj. Placek potnij na paseczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu jabłecznika. Połóż gwiazdki z ciasta. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. Przed podaniem jabłecznik oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina