Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Amoniaczki siostry Anastazji"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5023
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 892
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5023
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 892
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 0,20 zł
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, do którego wbijamy jajko i żółtka.
Dodajemy posiekaną margarynę i cukier. Amoniak zalewamy dwiema łyżkami wrzącej wody i wlewamy do mąki. Na końcu dodajemy śmietanę.
Zagniatamy gładkie ciasto, które można włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki albo od razu piec z niego ciasteczka.
Ciasto wałkujemy partiami na grubość 0,5 cm i kieliszkiem lub foremkami do kruchych ciasteczek o różnych kształtach wycinamy z niego amoniaczki.
Układamy na wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem kryształem i pieczemy około 15 minut na jasny złoty kolor. Dekorujemy według uznania.Źródło: Rewia