Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 97
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1788
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 56
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1597
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 97
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1788
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 56
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1597
Składniki
Masło ucieramy mikserem z cukrem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę i jeśli zajdzie taka potrzeba wodę. Miksujemy przez chwilę, wyjmujemy ciasto na blat i zagniatamy. Dzielimy na dwie części, jedna musi być większa od drugiej. Tę część rozwałkowujemy i wykładamy głęboką formę. Wkładamy do lodówki na 30 minut, aby schłodziła się
Ja użyłam mniejszej formy, dlatego też składniki na nadzienie zmniejszyłam o połowę. Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką (bułką tartą) i wykładamy na ciasto. Masło kroimy na małe kawałeczki i wykładamy na wiśnie. Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta. Pozostałą część rozwałowujemy i tniemy na 1 cm paseczki (u mnie były trochę cieńsze, ale następnym razem zrobię szersze) i układamy na wiśniach przyklejając do brzegów i obcinając to co wystaje poza nie. Paseczki smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy w takiej temp. 10 minut, a potem zmniejszamy do 180 stopni ok. 30 - 40 minut ze szczególnym uwzględnieniem pieczenia spodu ciasta. Jeśli góra będzie zbyt przypieczona można przykryć folią aluminiową. Wiśnie powinny ładnie bulgotać :)