Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu.
Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV.
Składniki:
Wykonanie:
Kaszę wsypać do garnka, postawić na ogniu, prażyć, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy zacznie intensywnie, przyjemnie pachnieć. Zalać mlekiem kokosowym, dodać cukier, rozkrojoną wzdłuż wanilię i korę cynamonu.
Zagotować, zmniejszyć moc kuchenki do minimum i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Kasza powinna się rozgotować na papkę.
Garnek z kaszą zestawić z ognia, wyjąć cynamon i wanilię. Wstawić do miski z zimną wodą i często mieszając, ostudzić. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, układać na przemian warstwę herbatników i warstwę kremu jaglanego. Ostatnią warstwą powinna być warstwa herbatników.
Owinięta folią Stefankę włożyć do lodówki najlepiej na noc.
Miód rozgrzać w garnku, wrzucić orzechy, smażyć razem ok. 8 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Zestawić z ognia, zostawić na kilka minut, by masa lekko przestygła, a następnie polać nią wierzch ciasta.
Konkurs: Zainspiruj się naszym serialem i wygraj sprzęt marki Ambition. Kliknij!