Najlepsza szarlotka na świecie

Szarlotka to jedno z ulubionych ciast Polaków. Zobacz, jak przygotowała ją Beata Śniechowska.

 Najlepsza szarlotka na świecie

 

 

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • Ok. 130 g zimnego masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 60 g cukru pudru

Nadzienie

  • Ok. 1,5 kg jabłek szara reneta
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Kruszonka:
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

Składniki na kruszonkę wsypać do miski i wyrobić aż do połączenia składników. Odłożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Z podanych składników na ciasto wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić ciasto, ponownie przykryć kolejną warstwą papieru i obciążyć (np. grochem lub fasolą). Formę wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, odłożyć papier z obciążeniem, ułożyć pokrojone jabłka wymieszane z sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość posypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 25-30 minut.

Gotową szarlotkę wystudzić a następnie obsypać cukrem pudrem.