Barszcz idealny na wigilijny stół

Barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Sprawdź przepis Beaty Śniechowskiej, aby w tym roku był jeszcze lepszy niż zwykle!

Barszcz idealny na wigilijny stół

 

 

  • 400 ml zakwasu z buraków
  • 1,5 kg buraków (mogą być podłużne)
  • 2 jabłka (szara reneta)
  • 30 g suszonych podgrzybków lub borowików
  • ok. 50 ml octu spirytusowego
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 5 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku suszonego

 

Przygotowanie

Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Cebule i jabłka przekroić na pół.

Do dużego garnka włożyć buraki, cebule, jabłka, suszone grzyby, przyprawy, zalać ok. 3 litrami wody i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 3 godziny.

Po 2,5 godzinach dodać przyprawy, śliwki, czosnek i gotować na wolnym ogniu.

Na koniec wlać kwas buraczany, ocet, doprawić do smaku solą. Po zagotowaniu wyłączyć palnik, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Barszcz odcedzić i w razie potrzeby skorygować smak.

 

 

Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka