Zwykłe ciasto śliwkowe.

Zwykłe ciasto śliwkowe.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Sezon śliwkowy uważam za otwarty, uwielbiam śliwki węgierki w każdej postaci wczoraj upiekłam więc ciasto na dużą blachę.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1,5 półtorej szklanki oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • 30 sztuk śliwek węgierek.

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksować z cukrem

  2. Na pulchną masę.

  3. Dodać resztę składników z opisu

  4. I wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Wstawić na 10 minut do lodówki,

  5. W międzyczasie przygotować śliwki.

  6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać całe ciasto,

  7. Na ciasto ułożyć śliwki skórką do dołu.

  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 80 minut w zależności od piekarnika, do suchego patyczka.

  9. Po wyjściu z piekarnika odczekać aż całkowicie ostygnie

  10. I posypać cukrem pudrem.

  11. Polecam to ciasto całym sercem wychodzi z każdym owocem.

Komentarze do przepisu (4)

Pycha ciasto, najczesciej pieke na maselku i jestem ciekawa jak smakuje takie ciacho na oleju. Wyglada przepysznie :)
Maudie 3 dni temu
Zwykłe a jakie pyszne:)
KulinarnaChwila 3 dni temu
jak śliwki to pyszne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1,5 półtorej szklanki oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • 30 sztuk śliwek węgierek.
Składniki