Zupa z zielonych szparagów

Zupa z zielonych szparagów
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Sezon na szparagi powoli się kończy, więc warto jeszcze go wykorzystać, dlatego dzisiaj zapraszam na bardzo smakowitą i lekką zupę z zielonych szparagów. Powstała ona na bazie wody, w której wcześniej gotowane były szparagi. To moja Mama nauczyła mnie ją robić, a ja wzbogaciłam ją świeżym koperkiem. Smacznego :)

Składniki

  • Woda po ugotowanych zielonych szparagach ok. 1 1/2 litr
  • Mąka pszenna 1-2 łyżki
  • Śmietanka słodka ok. 100 ml.
  • Sól ewentualnie
  • Pieprz
  • Ziele angielski 5 szt.
  • Koperek 1 pęczek

Przygotowanie

  1. Wodę po zielonych szparagach zagotować wraz z zielem angielskim.

    W miseczce roztrzepać śmietankę razem z mąką pszenną, zahartować kilkoma łyżkami gorącej wody, a następnie wlać do wody szybko roztrzepując, tak aby nie powstały grudki. Całość zagotować doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Na sam koniec dodać posiekany drobno koperek.

  2. Smacznego !

Komentarze do przepisu (11)

fafiatko 13 czerwca
Ale delikatna! w sam raz na teraz!
ElMar 13 czerwca
Pyszna zupka:)
Futka 13 czerwca
Szparagowe pychoty :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Woda po ugotowanych zielonych szparagach ok. 1 1/2 litr
  • Mąka pszenna 1-2 łyżki
  • Śmietanka słodka ok. 100 ml.
  • Sól ewentualnie
  • Pieprz
  • Ziele angielski 5 szt.
  • Koperek 1 pęczek
Składniki