Zupa z ogórków małosolnych

Zupa z ogórków małosolnych
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
W każdy sezon ogórkowy robimy je po kilka razy. Ogórki małosolne są niesamowicie smaczne. Wtedy na myśl przychodzą różne smarowidła do kanapek, bo taki dodatek jest niesamowicie smaczny. Tym razem zrobiliśmy bardzo smaczną zupę z ogórków. Nie dziwota, bo to jedna z trzech ulubionych zup. Do przyrządzenia wywaru użyliśmy kaczki i świeżych warzyw.

Składniki

  • 1 szyja z kaczki
  • 2 skrzydełka z kaczki
  • 1 korpus z kaczki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 gałązka estragonu
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 500 g ogórków małosolnych
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1/2 pęczku świeżego koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą (tak by przykryła mięso), dodajemy zioła, szczyptę soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, zbieramy szumowiny, zmniejszamy płomień, dolewamy szklankę zimnej wody. Gotujemy 40 min. na wolnym ogniu.


    W tym czasie myjemy, obieramy warzywa. Ogórki ścieramy na tarce do jarzyn, razem z czosnkiem (z ogórków)podsmażamy na łyżce masła.

    Mięso i zioła wyławiamy, studzimy, oddzielamy od kości, dodajemy z powrotem do wywaru.

    Warzywa (oprócz ogórków) wrzucamy do zupy, gotujemy aż będą prawie miękkie.

    Dodajemy ogórki (z czosnkiem)i posiekany koperek. Gotujemy do miękkości ogórków. W razie potrzeby dolewamy wody.

    Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką.



    Podgrzewamy, nie zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (5)

Futka 01 sierpnia
Pyszna! <3 Patrzę na zdjęcie i już czuję tą cudowną kwasowość :) Kubki smakowe same pracują :)
Pieprzyczfantazja 01 sierpnia
talerz plus dolewka dla mnie<3
kuchmariola63 02 sierpnia
Bardzo lubię zupę ogórkową :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szyja z kaczki
  • 2 skrzydełka z kaczki
  • 1 korpus z kaczki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 gałązka estragonu
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 500 g ogórków małosolnych
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1/2 pęczku świeżego koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Składniki