Zupa z mięsem mielonym

Zupa z mięsem mielonym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Prosta, ale smaczna zupa z mięsem mielonym. Klika składników i mamy obiad. Zupa treściwa i rozgrzewająca, a tylko o tym marzę w zimowe popołudnia.

Składniki

  • 70 dag mięsa mielonego ( np.z łopatki)
  • mrożonka groszku i marchewki - 1 opakowanie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula,
  • 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • ostra papryka, zioła prowansalskie
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, dodać cebulę przekrojoną na pół, listki laurowe, ziele angielskie. Do gorącego wywaru dorzucić mrożonkę groszku i marchewki, na sam koniec puszkę kukurydzy i słoik przecieru pomidorowego. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, nie żałować też ziół prowansalskich, bardzo podkreślają smak zupki. Jest ona bardzo prosta, ale sycąca.

Komentarze do przepisu (4)

slodkisentyment 06 lutego
Podoba mi się, taki rodzaj gulaszowej. Super :)
Nevermore 06 lutego
Lubię takie zupy, gęste i pyszne :) Pycha, kradnę michę ;)
pelen_brzuszek 06 lutego
konkretna ta zupka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 70 dag mięsa mielonego ( np.z łopatki)
  • mrożonka groszku i marchewki - 1 opakowanie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula,
  • 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • ostra papryka, zioła prowansalskie
  • olej do podsmażenia
Składniki