Zupa z brukselką i makaronem

Zupa z brukselką i makaronem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Zupa z brukselką i makaronem

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 2 l wody
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 125 g drobnego makaronu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Brukselkę myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Wszystko smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy usmażone warzywa, dodajemy brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Zupę przelewamy do misek, do każdej porcji dodajemy trochę ugotowanego makaronu i łyżkę jogurtu. Jeżeli chcecie zupę zabielić wcześniej, zróbcie to śmietaną, inaczej wszystko się zważy.

Komentarze do przepisu (39)

Bellapi 17 października 2017
wspaniała zupa i ten makaron.........tak bardzo przypomina rodzinny dom :)
Nevermore 17 października 2017
Brukselka przechodzi bez obaw ;) a jeszcze makaron "trybiki", to już mus do zjedzenia :D
renka 17 października 2017
Przepysznie wygląda,no właśnie i ten makaron -)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g brukselki
  • 2 l wody
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 125 g drobnego makaronu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Składniki