Zupa z botwinki.

Zupa z botwinki.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Wiosenna, bardzo smaczna zupa z botwinki i młodych buraczków, ugotowana na mięsie wieprzowym, podana z jajkiem ugotowanym na twardo.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 40 dag
  • woda 2 litry
  • ziemniaki 3 szt.
  • botwinka 2 pęczki
  • suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
  • zakwas buraczany (swojski) 100 ml
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 6 szt.
  • śmietana 30% do zabielenia
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • Koperek

Przygotowanie

  1. Botwinkę i obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę razem z obranymi buraczkami.

  2. Do gotującej się, osolonej wody wkładamy kawałki mięsa. Gotujemy 20 minut, podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, dodajemy suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i łyżkę pasty rosołowej. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z garnka i dodajemy ziemniaki i pokrojoną botwinkę z buraczkami. Mięso kroimy w kawałki i dodajemy do gotującej się zupy.

  3. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Gdy warzywa w zupie są miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem ziołowym i kwasem z kiszonych buraczków. Na koniec lekko zabielamy śmietaną, kończymy gotowanie. Zupę podajemy z rozkrojonym na połówki jajkiem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 12 maja
Pyszna! na wieprzowinie jest najsmaczniejsza!
Docherro 13 maja
Pycha...uwielbiam:)
Składniki
  • łopatka wieprzowa 40 dag
  • woda 2 litry
  • ziemniaki 3 szt.
  • botwinka 2 pęczki
  • suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
  • zakwas buraczany (swojski) 100 ml
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 6 szt.
  • śmietana 30% do zabielenia
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • Koperek
Składniki