Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Obowiązkowa zupa ze świeżego szczawiu, słoikowy już nie jest tak smaczny. Dlatego będąc na łące, troszkę nazbieraliśmy i powstało przepyszne danie, znane od wielu pokoleń. Do tego moc ugotowanych na twardo jajek i śmietany.

Składniki

  • 5 dużych garści szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 litra rosołu drobiowego (u nas z kaczki)
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie


  1. Marchewki kroimy w ulubione kształty.
    Ziemniaki w kostkę.
    Warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do ich miękkości.
    Szczaw płuczemy, osuszamy. Podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Komentarze do przepisu (4)

slodkisentyment 08 maja
Cudo, całe dzieciństwo w jednej misce :)
pelen_brzuszek 08 maja
najlepsza!
kuchmariola63 09 maja
Pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 dużych garści szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 litra rosołu drobiowego (u nas z kaczki)
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Składniki