Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Udko i warzywa zalewamy wodą i gotujemy wywar na małym ogniu ok 60 minut.
Kiedy wywar nam się gotuje, kroimy ziemniaki w kostkę i szatkujemy szczaw. Jeżeli nie mamy świeżego szczawiu możemy dodać słoiczek marynowanego. Do gotowego wywaru dodajemy ziemniaki i dalej gotujemy ok 15-20 minut (do miękkości ziemniaków). Po tym czasie dodajemy szczaw i gotujemy kilka minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę zaprawiamy zahartowaną* śmietaną i chwilę gotujemy. *Do szklanki wkładamy śmietanę i dodajemy trochę zupy. Mieszamy. Czynność powtarzamy kilka razy. W ten sposób hartujemy śmietanę, żeby się nie zważyła w zupie ;-)
Na talerz dodajemy pokrojone jajko. Smacznego :-)