Zupa pomidorowa z klopsikami i makaronem

Zupa pomidorowa z klopsikami i makaronem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wjosna
Gęsta zupa pomidorowa z klopsikami, makaronem i szpinakiem posypana parmezanem. Pierwsze i drugie danie w jednym.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego ( np z indyka)
  • 1 jajko
  • posiekany ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • duża garść parmezanu
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 litra passaty pomidorowej
  • 2 marchewki
  • 2 garście szpinaku
  • 100 g spaghetti
  • parmezan do posypania

Przygotowanie

  1. Do miski dodać mięso, jajko, posiekany czosnek, pietruszkę, parmezan, sól i pieprz, wymieszać dokładnie ręką i uformować małe klopsiki

  2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć klopsiki z obu stron.
    Zagotować rosół, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i gotować ok 15 minut, dodać pomidory, a następnie dorzucić klopsiki i pokruszony makaron.
    Gotować aż makaron zmięknie, dodać na końcu szpinak.
    Doprawić solą i pieprzem. Podawać z parmezanem.

Komentarze do przepisu (3)

smaker 28 stycznia
Doskonały pomysł na smaczny i sycący obiad. Z pewnością przetestujemy :)
pelen_brzuszek 10 lutego
pożywnie :)
kulinarnagosia 11 marca
Zupa na bogato, z powodzeniem zastąpi dwa obiadowe dania :)
Składniki
  • 1/2 kg mięsa mielonego ( np z indyka)
  • 1 jajko
  • posiekany ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • duża garść parmezanu
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 litra passaty pomidorowej
  • 2 marchewki
  • 2 garście szpinaku
  • 100 g spaghetti
  • parmezan do posypania
Składniki