Zupa Meksykańska.

Zupa Meksykańska.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Sycąca i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym,a do tego prosta i szybka .

Składniki

  • 5 porcji
  • 500 mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • pomidory rozdrobnione 720 ml(passata pomidorowa Italiamo)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę,czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce w słupki.
    Kukurydzę i fasolkę odcedzić na durszlaku,przelać zimną wodą.
    Do mięsa mielonego wrzucić przyprawy:oba rodzaje papryki,oregano,kmin,przyprawa do mielonego,całość wyrobić dokładnie ręką.
    Na patelnie wlać 2,3 łyżki oliwy wrzucić cebulę z marchewką i podsmażyć,wrzucić mielone,podsmażyć,rozdrabniając mięso mielone łyżką,następnie wrzucić czosnek,i po 2 min.przełożyć zawartość patelni do garnka,zalać bulionem i gotować ok.20 min.
    Po tym czasie wlać passatę pomidorową,lub puszkę pomidorów w zalewie,doprowadzamy do wrzenia,wrzucamy kukurydzę z fasolką czerwoną i gotujemy dosłownie 5 min.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,podajemy ze świeżym pieczywem,posypaną tartym serem.
    Zupa jest pyszna,szczególnie gdy smaki dobrze się przegryzą.


Komentarze do przepisu (10)

fafiatko 17 marca
Wyglada bardzo apetycznie!
slodkisentyment 17 marca
Pycha, lubię takie meksykańskie klimaty :)
Nevermore 17 marca
Uwielbiam/y mexicanę :D
Pięć porcji, to chyba dla nas hihi. Pyszna zupa, mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 porcji
  • 500 mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • pomidory rozdrobnione 720 ml(passata pomidorowa Italiamo)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
Składniki