Zupa kurkowa z tortellini z serem

Zupa kurkowa z tortellini z serem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Bardzo fajny pomysł, by ugościć taką zupą przyjaciół. Smaczna i delikatna w smaku zupa kurkowa z dodatkiem tortellini.

Składniki

  • 500 g kurek
  • 15 dkg tortellini z serem
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • masło (ok. 3 cm z kostki 200 g)
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie kawałeczek boczku na skwareczki

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie wyczyściłam i umyłam.

    Tortellini ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    W garnku rozpuściłam masło i wrzuciłam pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę. Przez chwilę smażyłam i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszkliłam.

    Dołożyłam następnie do garnka kurki i smażyłam wszystko ok. 10 minut.
    Podlałam wodą do ok. 10 cm wyżej niż zawartość garnka. Dodałam ziele i liść i gotowałam tak ok. 5 minut.
    Dolałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze podgrzewałam.

  2. Do talerzy nakładałam zupę i dokładałam tortellini. Wolałam to zrobić przed samym podaniem, żeby makaron nie napuchł i nie wciągnął zupy.

  3. Notatki:
    *można zupę przed podaniem posypać boczkiem pokrojonym w kostkę, wcześniej podsmażonym na patelni, wyostrzy to smak potrawy.
    *jeśli zupa jest za gęsta podlać wodą.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 12 sierpnia
Musiala byc bardzo smaczna i aromatyczna!
SlodkoSlodka83 12 sierpnia
Smaczna i bardzo apetyczna,pycha :-)
slodkisentyment 12 sierpnia
Wygląda przepysznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g kurek
  • 15 dkg tortellini z serem
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • masło (ok. 3 cm z kostki 200 g)
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie kawałeczek boczku na skwareczki
Składniki