Zupa krem z zielonego groszku.

Zupa krem z zielonego groszku.
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: OlkaaZ
Zielono mi ...................aaa

Składniki

  • 1/2 kg zielonego groszku, najlepiej świeżego, ale może być mrożony
  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • biały pieprz, sól, posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

  1. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i razem z groszkiem zalać 1 litrem wody. Ugotować i przestudzić. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wlać do zupy i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Gdyby zupa była zbyt gęsta to rozrzedzić ją gorącą wodą do porządanej konsystencji. Całość doprawić do smaku mielonym białym pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i podgrzać (nie trzeba gotować). Zupę rozlać na 4 talerze. Każdą porcję ozdobić kleksem z 1 łyżki kwaśnej śmietany i posypać natką pietruszki.;)

Komentarze do przepisu (1)

foodie87 10 sierpnia 2010
uwielbiam ta zupkę :0 z grzaneczkami
Składniki
  • 1/2 kg zielonego groszku, najlepiej świeżego, ale może być mrożony
  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • biały pieprz, sól, posiekana natka pietruszki do posypania
Składniki