Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo lubię zupy i często je gotuję. Akurat teraz, jest fajny czas, bo warzywa są młode i świeże. Zupy tak naprawdę, sprawdzają się przez cały rok. Nie może ich zabraknąć w naszym jadłospisie.

Składniki

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 2,5 litra wody
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 mały kalafior
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżki wegety
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Mięso zalać wodą i zagotować. Ściągnąć szumowiny.
    Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, pół godziny.
    Po tym czasie, dodać pokrojone w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler.
    Dodać łyżeczkę soli i wegetę. Pogotować 10-15 minut, następnie dodać kalafior,
    podzielony na różyczki i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Wsypać natkę pietruszki i koperek. Gotować na wolnym ogniu, kolejne 10-15 minut
    Do naczynia, wlać śmietanę. Dodać trochę zupy i wymieszać. Następnie wlać,
    do garnka z zupą, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 12 czerwca
Pyszna i pięknie podana zupka :)
pelen_brzuszek 12 czerwca
pięknie i smacznie :)
Składniki
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 2,5 litra wody
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 mały kalafior
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżki wegety
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
Składniki