Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Powstała z potrzeby chwili, gdy został mi sos mięsny oraz kawałek kalafiora. Trzeba było te składniki jakoś zagospodarować. Nic lepszego, niż zupa kalafiorowa nie wpadło mi do głowy.

Składniki

  • kalafior 1/2 szt
  • marchew 3 szt
  • cebula 1 szt
  • kilka gałązek koperku
  • nać z pietruszki 1/2 pęczka
  • sos mięsny 200 ml
  • drobny makaron (u mnie gwiazdki) 6 łyżek
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie

  1. W trzech litrach osolonej wody zagotować marchewkę pokrojoną w plasterki, związany pęczek zieleniny (natki pietruszki i koperku). Wywar gotować 20 minut, wyjąc zieleninę. Do wywaru dodać makaron i różyczki kalafiora. Zupę gotować 5- 7 minut, często mieszając, aby makaron nie przywarł do dna garnka.
    Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać do zupy. Gdy zupa będzie ugotowana, dodać sos mięsny, śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

Futka 23 lipca 2014
Pyszna kalafiorowa pełna gwiazdek :)
Składniki
  • kalafior 1/2 szt
  • marchew 3 szt
  • cebula 1 szt
  • kilka gałązek koperku
  • nać z pietruszki 1/2 pęczka
  • sos mięsny 200 ml
  • drobny makaron (u mnie gwiazdki) 6 łyżek
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
Składniki