Zupa grzybowa

Zupa grzybowa
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Monika87
Przepyszna zupka grzybowa:) jedna z moich uwielbionych!!

Składniki

Przygotowanie

  1. Udka dokładnie myjemy, zalewamy ok 3l wody i gotujemy. W między czasie obieramy włoszczyznę, cebulę i dorzucamy do mięska. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu zebrania się szumowin.

  2. Zbieramy szumowiny i dorzucamy wcześniej dobrze wypłukane grzyby. Solimy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarenkach (ewentualnie kostki rosołowe, maggi). Gotujemy ok 2h na małym ogniu.

  3. Po tym czasie sprawdzamy miękkość warzyw, jeśli są miękkie wyciągamy cebulę, seler, pietruszkę i por. Zupę zaprawiamy rozmąconą mąką z wodą (by lekko zagęścić zupkę) i dodajemy śmietanki wedle uznania. Jeśli ktoś woli, nie trzeba jej wcale dodawać.

  4. Podawać z makaronem, najlepiej grubszymi nitkami i z kleksem śmietanki. Ale co kto lubi..:) Smacznego!

Składniki
Składniki