Zupa francuska z pulpetami

Zupa francuska z pulpetami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Zupa, którą odnalazłam w starych przepisach mojej mamy. Dla mnie jest to po prostu rosół w innym wydaniu :)

Przygotowanie

  1. Z mięsa usunąć skórę. Dodać warzywa w całości. Zalać zimną wodą, tak żeby tylko przykryć wszystkie składniki. Dodać przyprawy oprócz pieprzu i soli. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej na noc.

  2. Następnie wyciągamy mięso z wywaru, a warzywa odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, dwie łyżki mąki, łyżkę miękkiego masła, pieprz, sól, posiekany koperek.

    Masę dokładnie wyrabiamy. Robimy malutkie kuleczki rzucamy na gotującą wodę i wyciągamy zaraz po wypłynięciu. Doprawiamy wywar z mięsa i warzyw solą i pieprzem. Podgrzewamy do wrzenia nie zagotowujemy. Mięsne kulki wykładamy na talerz zalewamy gorącym wywarem, posypujemy koperkiem lub pietruszką i żółtym serem .

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 11 marca
Brzmi ciekawie:)
pelen_brzuszek 11 marca
pysznie, pysznie :)
Składniki