Zupa fasolowa z fasoli w puszcze

Zupa fasolowa z fasoli w puszcze
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Zwykle robię fasolówkę z namoczonej fasoli, ale tym razem nie miałam na to czasu. Z fasoli w puszce wyszła równie smakowita. Polecam :)

Składniki

  • 4 puszki białej fasoli
  • 1,5 kg żeberek
  • 1,5 kg żeberek wędzonych
  • 1 udko z kurczaka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • Włoszczyzna (koniecznie z porem i kapustą)
  • 1 duża cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • suszony majeranek
  • sól i pieprz
  • Ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie

  1. Do garnka wkładamy żeberka surowe i wędzone oraz udko z kurczaka. Zalewamy wodą, dodajemy 10 ziarenek ziela angielskiego i 4 listki laurowe.

  2. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Marchewki kroimy w kostkę, resztę warzyw kroimy tylko na pół i przekładamy wszystko do garnka z mięsem. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy na bardzo mały ogień.

  3. Gotujemy ok 2h, w międzyczasie zbieramy szumy.

  4. Po tym czasie boczek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni na złoto. Dodajemy do zupy.

  5. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

  6. Z zupy wyjmujemy żeberka i kurczaka, oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do garnka. Dodajemy również fasolę wraz z zalewą i całą torebkę majeranku.

  7. Gotujemy do momentu, aż mięso i ziemniaki zmiękną.

  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - z solą uważajmy, bo boczek jest już słony.

  9. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 04 grudnia 2016
Super! No i po to mamy fasolę w puszce...raz, dwa i gotowe. Mniam <3
Konto usunięte 06 grudnia 2016
Jeszcze szybciej by było kupić gotową fasolową w puszce, mniam mniam.
Składniki
  • 4 puszki białej fasoli
  • 1,5 kg żeberek
  • 1,5 kg żeberek wędzonych
  • 1 udko z kurczaka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • Włoszczyzna (koniecznie z porem i kapustą)
  • 1 duża cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • suszony majeranek
  • sól i pieprz
  • Ziele angielskie
  • liść laurowy
Składniki