Zupa dyniowa z puree z jarmużu

Zupa dyniowa z puree z jarmużu
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Dzi
Krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi.

Składniki

  • Składniki na zupę:
  • 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta pieprzu chilli cayenne
  • Składniki na puree z jarmużu:
  • 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania
  • 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.

  2. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej warstwie cebulę i dynię, następnie posól je i popieprz. Skrop olejem, wymieszaj i włóż do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz do miękkości i lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu.

  3. Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla, wlej 3 szklanki bulionu, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut.

  4. W międzyczasie przygotuj puree z jarmużu. W małym garnku umieść jarmuż, mleko kokosowe, cebulę, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut, do miękkości.

  5. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. Podawaj zupę dyniową w miseczkach wraz z kilkoma łyżkami puree z jarmużu. Posyp prażonymi orzechami i wędzoną papryką i podawaj.

Składniki
  • Składniki na zupę:
  • 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta pieprzu chilli cayenne
  • Składniki na puree z jarmużu:
  • 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania
  • 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania
Składniki