Zupa cebulowa

Przepis dnia 2018-11-24
Zupa cebulowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Zupa cebulowa

Składniki

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 6 średnich cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • parę kromek bagietki
  • duża garść startego twardego sera długodojrzewającego

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Smażymy na małym ogniu na maśle i oleju około 30 minut - do mocnego zrumienienia. Pamiętajcie o ich częstym mieszaniu. Pod koniec smażenia dodajemy rozdrobniony czosnek, liście laurowe i listki rozmarynu. Całość zalewamy winem i bulionem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy około 10 minut. W międzyczasie opiekamy kromki (ja użyłam tostera). Ciepłą zupę przelewamy do misek żaroodpornych, kładziemy na wierzch bagietki i posypujemy serem, pieczemy 5 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (7)

SlodkoSlodka83 14 listopada 2018
Świetna :-)
fafiatko 14 listopada 2018
Wrecz idealna!
GREGORHSPEED 14 listopada 2018
Cudo <3 Przy okazji raz jeszcze gratki :*
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 6 średnich cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • parę kromek bagietki
  • duża garść startego twardego sera długodojrzewającego
Składniki