Zupa a'la minestrone

Zupa a'la minestrone
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Moja wersja przepysznej włoskiej zupy w której zachwyciły mnie przede wszystkim chrupiące warzywa :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Kaszę prażymy w głębokim rondlu lub patelni. Kiedy nabierze orzechowego koloru wlewamy 1 1/2 szkl. gorącej wody. Przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut.

    W drugim garnku gotujemy bulion z warzyw jak na rosół ( bez kapusty ).

  2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebule i w cienkie plasterki czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i cukinię. Podsmażamy wszystko razem ok.3 min. często mieszając. Po czym dodajemy drobno pokrojony seler i zalewamy wszystko bulionem. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy pod przykryciem kolejne 3 min. Zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z cytryny i dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę oraz podartą na kawałki cykorie.

  3. W tym czasie składniki na pesto ( wraz z olejem z pomidorów ) miksujemy na jednolitą masę. Wlewamy zupę na talerze i dodajemy kilka kleksów pesto. Podajemy z grzankami.

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 11 marca
Poproszę miskę takiej na rano ;) No może tak ok, 11-tej, pychotka :)
Maudie 11 marca
Pyszniutka zupka:)
pelen_brzuszek 11 marca
brzmi bardzo ciekawie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki