Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy wieprzowe podane z kluskami śląskimi, sosem i surówką z kiszonej kapusty.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 224
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34785
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 186
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 224
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34785
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 186
Składniki
Kluski śląskie: Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, studzimy i ostudzone przeciskamy przez praskę. Wyrabiamy ręcznie ciasto z ziemniaków. Ziemniaki umieszczamy w większej misie, równamy. Ciasto dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy na bok a wolne miejsce po tej części ciasta zapełniamy mąką ziemniaczaną. Mieszamy i wyrabiamy ręcznie wszystkie cztery części wraz z mąką na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy takiej jakie powinny być kluski. Tniemy nożem w 4 centymetrowe kawałki, w dłoniach formujemy kulki, robimy w środku dziurkę palcem. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wkładamy łyżką cedzakową kluski i gotujemy je 3 minuty od ich wypłynięcia na wierzch. Ugotowane kluski nakładamy na talerz.
Wykonanie zrazów: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cieńsze plastry.
Każdy plaster solimy, pieprzymy, smarujemy cienko musztardą. Na każdy tak przygotowany plaster układamy na środek pół plaster cebuli, pasek kiszonego ogórka, pasek wędzonego boczku i sera żółtego.
Każdy plaster mięsa zwijamy w roladkę, i zabezpieczamy wykałaczkami żeby się nie rozwinęły.
Rozgrzewamy patelnię ze smalcem. Zrazy obtaczamy w mące.
Smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor.
W garnczku nastawiamy wodę z kostką rosołową, suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Do gotującego się warzywnego wywaru wkładamy usmażone zrazy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką sos i zabielamy go śmietaną.
Gotowe zrazy nakładamy na talerze obok klusek, polewamy sosem. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!!!