Ziołowe bułeczki

Ziołowe bułeczki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Aromatyczne bułeczki z ziołami, sycące, wilgotne. Można je uformować w ślimaczki lub zwykłe okrągłe bułeczki. Doskonałe na kanapki.

Składniki

  • 450g mąki pszennej chlebowej
  • 225g letniej wody
  • 4 łyżki serka twarogowego
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżeczki ziół (u mnie bazylia, oregano, suszona natka)
  • 2 łyżki miękkiego masła

Przygotowanie

  1. Serek mieszamy z wodą, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i miękkie. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, a następnie dzielimy na 8 części. Formujemy okrągłe bułeczki lub ślimaczki (z kawałków ciasta robimy wałeczki, które wiążemy w supełki). Bułeczki układamy na natłuszczonej blaszce i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Pieczemy około 20 minut w 220 stopniach (u mnie na termoobiegu w 200 stopniach). Studzimy. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym jajkiem.

Komentarze do przepisu (3)

Annuar 25 października 2011
Widzę, że specjalistka od bułeczek znowu upichciła coś smacznego :)
patusia5 25 października 2011
Oj znowu znowu :) Pozdrawiam Annuar :)
madziak 12 listopada 2011
Kurcze fajny przepis tyle, ze ja mam obawy.... Już trzy razy piekłam chleb wg smakerowych przepisów i wyszły mi... Czytaj całość »
Kurcze fajny przepis tyle, ze ja mam obawy.... Już trzy razy piekłam chleb wg smakerowych przepisów i wyszły mi zaklace :( Przerazają mnie te drozdze w dodatku instant ( u mnie do dostania jedynie swieze w kostce, więc przepis odpada :(... Nie znam proporcji.... No coz wychodzi na to, ze brak mi talentu do pieczenia :) Pozdrawiam :)
Składniki
  • 450g mąki pszennej chlebowej
  • 225g letniej wody
  • 4 łyżki serka twarogowego
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżeczki ziół (u mnie bazylia, oregano, suszona natka)
  • 2 łyżki miękkiego masła
Składniki