Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka wieprzowe to doskonałe mięso, smakuje w różnych wcieleniach. Ja proponuje w sosie winnym
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 131
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1307
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1072
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 91
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 67
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 131
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1307
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1072
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 91
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 67
Składniki
Żeberka podzieliłem po umyciu i osuszeniu na kawałki z dwoma kostkami. Oprószyłem solą i pieprzem, obsmażyłem na rumiano na oleju. Przełożyłem na ogrzany talerz, przykryłem folią. Na tłuszczu, który powstał ze smażenia wrzuciłem cebulę pokrojoną w piórka, grubo startą marchewkę i seler naciowy pokrojony w plasterki. Podsmażyłem, mieszając, aż cebula zbrązowiała. Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat pomidorowy, mieszając smażyłem ok. 5 minut. Następnie zalałem winem. Gdy sos zawrzał włożyłem żeberka, gotowałem do czasu, aż sos zredukował się o połowę. Następnie dolałem bulion, dodałem wszystkie zioła , listki laurowe. Wymieszałem. Brytfankę włożyłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Na mięsie położyłem przekrojoną na pół główkę czosnku ( w łupinie ).Zapiekałem ok. 2 godzin.