Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne,syte danie z mięsa i warzyw

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukinię kroimy w cienkie plastry grilujemy na patelni do grilowania lub smarujemy olejem i podsmażamy na zwykłej patelni.Ziemniaki obieramy,kroimy w plastry i gotujemy ok. 6 min.

  2. Cebulę kroimy w piórka,czosnek kroimy w kostkę,pieczarki obieramy i kroimy,paprykę ,oliwki kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy solą ,pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę ,czosnek smażymy 2 min.,dodajemy pieczarki i paprykę ,smażymy 2 min.,dodajemy mięso smażymy 3 min.,podlewamy 1/4 szklanki wina ,smażymy 5 min,dodajemy suszone pomidory ,oliwki,2 łyżki stołowe przecieru, doprawiamy ziołami prowansalskimi i całość smażymy 1 min.

  4. Przygotowujemy sos.Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju wrzucamy czosnek ,podsmażamy 1 min.,wlewamy przecier pomidorowy ,doprawiamy cynamonem ,wlewamy 1/4 szklanki wina,smażymy 3 min. ,dodajemy masło i całość smażymy 1 min.

  5. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/2 sosu układamy ziemniaki.

  6. Na ziemniaki wykładamy farsz.

  7. Przykrywamy podsmażaną cukinią

  8. Polewamy pozostałym sosem .Ser ucieramy na tarce i posypujemy całość

Składniki
Składniki