Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i sycące danie dla fanów brukselki. Brukselka zapiekana z mielonymi w sosie jajeczno-śmietanowym z żółtym serem.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy na kwadrans. Następnie odciskamy ją z wody i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy także jajko, koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki i obsmażamy na rumiano na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści i gotujemy w osolonym wrzątku. Brukselka powinna być miękka ale nie rozgotowana. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Następnie układamy na przemian pulpeciki i brukselkę.
Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym żółtym serem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i powstałym sosem zalewamy brukselką i mielone w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 30 min.