Zapiekanka wiejska z rybą

Zapiekanka wiejska z rybą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Zapiekanka z pure z wędzoną rybą w sosie serowym.

Składniki

  • Ziemniaki 2 kg
  • ryba wędzona u mnie ostrobok, może być makrela 40dag
  • do pure: masło, śmietana, sól, koperek, bryndza opcjonalnie
  • sos: cebula, czosnek,
  • serek topiony bez olejów utwardzonych 2 szt po 10 dag
  • Ser żółty 10 dag
  • śmietana 18 % mały kubeczek
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • olej do smażenia i do wysmarowania naczynia do zapiekania

Przygotowanie

  1. Ugotowałam ziemniaki. Dodałam do nich bryndze, śmietanę, masło i sól. Ugniatałam tak długo, aż pure zaczęło się ciągnąć. pod koniec dodałam odrobinę posiekanego koperku.

  2. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam pokrojone dwa ząbki czosnku. Gdy zaczął pachnieć wlałam szklankę wody filtrowanej i dodałam dwa serki topione. Na szczęście można jeszcze znaleźć uczciwy produkt bez utwardzonych olejów roślinnych.
    Gdy ser się rozpuścił dodałam pokrojony żółty ser. A gdy ten się rozpuścił wyłączyłam ogień i dodałam śmietanę. Sos doprawiłam do smaku pieprzem i dodałam posiekaną natkę pietruszki.

  3. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego dodałam warstwę pure, warstwę sosu, obraną wędzoną rybę, sos i pure.

  4. Zapiekankę piekłam przez godzinę w 180 stopniach do pełnego zrumienienia. Dołki zrobiłam łyżką- pure nie chciało mi przejść przez rękaw :D

  5. Zapiekankę można upiec na godzinę przed obiadem, wtedy ładnie się zestali a trzymana w piekarniku nadal będzie ciepła.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (41)

Maudie 15 maja
Bardzo ciekawa :)I ładnie wygląda :)
pelen_brzuszek 15 maja
jak kolorowo, prawdziwa wiosna na talerzu :)
Jak pieknie przyrumieniona :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziemniaki 2 kg
  • ryba wędzona u mnie ostrobok, może być makrela 40dag
  • do pure: masło, śmietana, sól, koperek, bryndza opcjonalnie
  • sos: cebula, czosnek,
  • serek topiony bez olejów utwardzonych 2 szt po 10 dag
  • Ser żółty 10 dag
  • śmietana 18 % mały kubeczek
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • olej do smażenia i do wysmarowania naczynia do zapiekania
Składniki