Zapiekanka "Gołąbkowa"

Zapiekanka Gołąbkowa
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: malta14
Gołąbki jeszcze inaczej. Smacznego

Składniki

  • mięsa mielonego ( mieszane ), 1 Kg.
  • duża główka kapusty włoskiej, 1 szt.
  • szklanka ryżu, 1
  • cebula, 1 szt.
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • łyżka śmietany, 1
  • koncentrat pomidorowy
  • majoran
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Przygotowanie

  1. ► Ugotować ryż tak jak do gołąbków. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, gotować około 10 minut, odcedzić do miski. Do wody po kapuście włożyć kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy / zagotować /. ► Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, podsmażoną cebulą, śmietaną i doprawić solą, pieprzem i majoranem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami kapustę i mięso z ryżem, ostatnią warstwę ułożyć z kapusty / docisnąć / i zalać wodą z kapusty. ► W nagrzanym piekarniku piec w temperaturze około 180C przez 45 minut / Termoobieg /. Chociaż w wywarze jest koncentrat pomidorowy można dodatkowo przygotować oddzielnie gęsty sos pomidorowy do polania zapiekanki na talerzu.

Komentarze do przepisu (15)

biurwa 25 kwietnia 2011
To może byc ciekawe... wypróbuję na pewno :) na razie daje 4
Konto usunięte 25 kwietnia 2011
No u Ciebie jak zawsze ciekawie i smacznie!
Lubie Twoje przepisy!GORACO POZDRAWIAM!
Jagoda50 26 kwietnia 2011
Bardzo fajny przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięsa mielonego ( mieszane ), 1 Kg.
  • duża główka kapusty włoskiej, 1 szt.
  • szklanka ryżu, 1
  • cebula, 1 szt.
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • łyżka śmietany, 1
  • koncentrat pomidorowy
  • majoran
  • Przyprawy: Sól / Pieprz
Składniki