Zapiekanka makaronowa z kiszoną kapustą

Zapiekanka makaronowa z kiszoną kapustą
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wiola1100
szybko i smacznie

Składniki

  • makaron świderki, paczka
  • kiszona kapusta, pół kilograma
  • Boczek wędzony, 25 dag.
  • suszone grzybki, 2-3 sztuki
  • cebula, 2 sztuki
  • kostka rosołowa, 1 sztuka
  • pieprz,kminek, do smaku
  • żółty ser, 25 dag.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować ,boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko,następnie dodać pokrojoną cebulę i zeszklić ją razem z boczkiem na końcu dodać pokrojoną kapustę,pół łyżeczki kminku,pieprz i zalać to wszystko szklanką gorącej wody z dodatkiem kostki rosołowej,dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zmięknie(ok. 15 minut) Następnie wszystko wsypać do ugotowanego i odcedzonego makaronu,dobrze wymieszać i wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem ,górę posypać startym żółtym serem,zapiekać pod przykryciem ok 30 minut.Życzę smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

taura 30 listopada 2010
fajny pomysł na zimowe obiadki
Kurka_domowa 30 listopada 2010
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki - z kapustą kiszoną jeszcze nie próbowałam. Ciekawy pomysł, mam... Czytaj całość »
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki - z kapustą kiszoną jeszcze nie próbowałam. Ciekawy pomysł, mam tylko pytanie - te grzybki to kiedy dodajesz? Bo ja bym je chyba wcześniej namoczyła, pokroiła i dodała do kapusty razem z przyprawami i bulionem. Wodę z namaczania tych grzybków też można wykorzystać, zastępując nią część bulionu.
wiola1100 01 grudnia 2010
Kurka domowa prepraszam ale zupełnie przeoczyłam te grzybki oczywiście masz rację najpierw je trochę... Czytaj całość »
Kurka domowa prepraszam ale zupełnie przeoczyłam te grzybki oczywiście masz rację najpierw je trochę namoczyłam w niewielkiej ilości wody a póżniej pokrojone ddałam razem z kapustą
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron świderki, paczka
  • kiszona kapusta, pół kilograma
  • Boczek wędzony, 25 dag.
  • suszone grzybki, 2-3 sztuki
  • cebula, 2 sztuki
  • kostka rosołowa, 1 sztuka
  • pieprz,kminek, do smaku
  • żółty ser, 25 dag.
Składniki