Zapiekanka gołąbkowa

Przepis dnia 2015-04-30
Zapiekanka gołąbkowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Gołąbki nie zawsze muszą być zawijane jak te tradycyjne. Ta wersja jest równie smaczna, ale wymaga mniej czasu i mniej pracy.

Składniki

  • Mięso mielone 500 gram
  • Ryż 3 torebki
  • Cebula 1 szt.
  • Grzyby suszone 4 szt.
  • Kapusta 1 mała główka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bulion 0,5 l
  • Pieprz czarny mielony
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • Tymianek

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Suszone grzyby gotujemy do miękkości i odcedzamy. Po ugotowaniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Grzyby oraz cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z ognia, aby przestygło.

  3. Do dużej miski wsypujemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę i grzyby, surowe mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy.

  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej kapustę (wcześniej wykrawamy z niej głąb). Po kilku minutach obrywamy z kapusty wierzchnie liście, które już zmiękły. Powtarzamy tę czynność, aż obierzemy wszystkie liście.

  5. Dno garnka żaroodpornego wykładamy grubo liśćmi kapusty, kładziemy na to połowę farszu, przykrywamy kolejną warstwą kapusty i wykładamy pozostałą część farszu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wlewamy bulion. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.

  6. Po upieczeniu, zapiekankę można polać sosem pomidorowym lub grzybowym.

Komentarze do przepisu (9)

renka 27 kwietnia 2015
Mnie taka zapiekanka na pewno będzie smakować,bo mam zamiar ją zrobić w najbliższym czasie -)))
embepe13 28 kwietnia 2015
Polecam ciemne liście z młodej kapusty, do tego sosik pomidorowy tzw aksamitny, ze śmietaną, pysznie i... Czytaj całość »
Polecam ciemne liście z młodej kapusty, do tego sosik pomidorowy tzw aksamitny, ze śmietaną, pysznie i efektowne. Pozdrowienia.
mufinka 28 kwietnia 2015
Pysznie, pięknie, pomysłowo! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mięso mielone 500 gram
  • Ryż 3 torebki
  • Cebula 1 szt.
  • Grzyby suszone 4 szt.
  • Kapusta 1 mała główka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bulion 0,5 l
  • Pieprz czarny mielony
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • Tymianek
Składniki