Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty i po prostu rozpływa się w ustach.
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 399
Prosty, kremowy serniczek. Bez użycia wagi kuchennej.
Odsłon: 79
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 399
Prosty, kremowy serniczek. Bez użycia wagi kuchennej.
Odsłon: 79
Składniki
Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szpinak. Doprawiamy go solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy około 6-7 minut. Ser żółty i mozzarelle ścieramy na tarce o grubych oczkach, odkładamy około 3 łyżek startych serów do posypania zapiekanki, resztę dorzucamy do farszu. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę, a fetę kruszymy. Dorzucamy starty parmezan i wszystko dokładnie mieszamy.
W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowa wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Na spodzie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę sosu beszamel. Każdą muszlę najpierw nadziewamy szpinakiem i masą serową. Muszle polewamy resztą sosu i posypujemy odłożonym serem. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut. Smacznego ;)