Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Usmażone na złoty kolor plastry cukinii, a następnie zapiekane pod ziołowym sosem pomidorowym i serem. Potrawa idealna jako osobne danie lub dodatek do kotletów albo grilowanych kiełbasek.
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2623
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 312
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 180
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3160
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2623
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 312
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 180
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3160
Składniki
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Obrane oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę, tak aby zmiękła. Do miękkiej cebuli dodajemy czosnek, mieszamy i podsmażamy chwilkę.
Następnie dodajemy pomidory, poszatkowany tymianek i oregano oraz paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.
W między czasie kroimy cukinię w plastry, obtaczamy każdy plasterek w mące wymieszanej z pieprzem i solą.
Tak obtoczoną cukinię smażymy na rozgrzanej oliwie. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone plasterki układamy w małym żaroodpornym naczyniu tak aby każdy plasterek cukinii zachodził za siebie w równych rzędach.
Na tak ułożoną cukinię nakładamy sos pomidorowy.
Na sos trzemy na dużych oczkach ser.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i zapiekamy około 10 minut.
Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
;-D
;-)))