zalewajka z jajkiem

zalewajka z jajkiem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszna zupa ,może być jako danie jednogarnkowe ,gdyż wzbogacona jest o wkładką z kiełbasy i boczku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kiełbasę boczek oraz warzywa pokroić w kostkę.

  2. W garnku rozgrzać olej dodać cebulę i czosnek smażyć 1 min.,dodać kiełbasę boczek liść laurowy ,ziele angielskie i dusić 5 min Dodać warzywa całość dusić 10 min.,dodać rozmaryn.Wszystko zalać 1 1/2 litra gorącej gotowanej wody,doprawić solą gotować 5 min.

  3. Obrać ziemniaki ,pokroić w kostkę gotować oddzielnie gdy będą miękkie dodać do gotującej się zupy.Dodać żurek domowy lub rozpuszczony z torebki zgodnie z przepisem na torebce.Całość gotować 6 min.,dodać śmietanę uprzednio zahartowaną gorącą zupą,doprawić pieprzem i majerankiem.

  4. Jajka ugotować na twardo,do talerza wkładać pokrojone w ćwiartki.

Składniki
Składniki