Zalewajka Radomska

Zalewajka Radomska
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Zalewajka. Spojrzenie wstecz do dzieciństwa, kiedy mama często gotowała ją a my zajadaliśmy się nią do syta. Dzisiaj po latach wzbogaciłem ją co myślę ma pozytywny wpływ na jej smak.

Składniki

  • 0,4 kg karkówki wieprzowej
  • 0,25 kg boczku wędzonego
  • 0,2 kg kiełbasy wiejskiej
  • 4 białe kiełbaski
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
  • garść suszonych grzybów
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 5 listków limonki kafir
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • żur domowy w płynie
  • 5 średnich ziemniaków

Przygotowanie

  1. 3 litry wody zagotować i włożyć karkówkę. Dodać liście limonki, sos sojowy, sos rybny i ugotować wywar. Namoczyć grzyby (większe przekroić) zostawić z namoczonych grzybów ½ szklanki płynu. Cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażyć i pod koniec smażenia dodać grzyby przyprawić solą i pieprzem oraz dolać płyn z namaczania i dusić ok. 5 minut. Następnie wrzucić usmażoną cebulę, boczek i grzyby do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Po ugotowaniu ziemniaków wlewamy żur i zaprawiamy śmietaną. Na samym końcu smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki
  • 0,4 kg karkówki wieprzowej
  • 0,25 kg boczku wędzonego
  • 0,2 kg kiełbasy wiejskiej
  • 4 białe kiełbaski
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
  • garść suszonych grzybów
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 5 listków limonki kafir
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • żur domowy w płynie
  • 5 średnich ziemniaków
Składniki