Zakwas z buraków (sok z kiszonych buraków)

Zakwas z buraków (sok z kiszonych buraków)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Szaffranka
Zakwas z buraków domowej roboty. Pyszny, aromatyczny i super zdrowy. Posiada mnóstwo cennych właściwości.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • około 1,5 l wody

Przygotowanie

  1. Umyte i obrane buraki kroimy cieniutko za pomocą noża w plastry (lub na tarce do kapusty). Główkę nieobranego czosnku kroimy w poprzek. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym szklanym słoju lub ceramicznym garnku. Wlewamy wodę pod samą nakrętkę, może być ciepła/gorąca, przyspieszy to proces kwaszenia. Dobrze jest docisnąć czymś składniki zakwasu, aby żaden nie wystawał ponad powierzchnię. Zapobiega to pojawieniu się pleśni. Słój z zakwasem odstawiamy następnie w zimne miejsce na min. 14 dni. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy a płyn przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.

Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 13 maja
warto go pić ;)
Maudie 13 maja
Domowy najlepszy :)
konhambos 4 dni temu
pyszny!
Składniki
  • 1 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • około 1,5 l wody
Składniki